Rally-kroniek 2022 | Leander Sintubin en Arne Verduyn | Citroën Saxo VTS | VAS | 2C

We starten ons seizoen met de 1ste Short Rally van Moorslede met de gedachte om mee te strijden in het VAS kampioenschap. Eenmaal we gestart waren keken we na kp 2 naar onze tijd en zagen we dat we op de 2de plaats stonden in klasse 2c, op enkele seconden van de leider. Ronde 2 probeerden we het tempo nog wat op te voeren om het gat te dichten, maar we bleven 2de tijden rijden in de klasse en stonden 14 seconden achter op de leider. Aan de start van de 3de ronde gingen we nog alles geven om misschien nog die 1ste plaats te kunnen bemachtigen, maar dit mocht niet zijn. Door cardanbreuk verloren we onze 2de plaats en daarbij ook heel wat belangrijke punten.

Onze 2de westrijd was de rally van Monteberg, voor de tweede keer. Dit was vorig seizoen mijn eerste wedstrijd. We reden de eerste ronde top 5 en top 10 tijden waar we met meer dan 20 deelnemers aan de start stonden. We wisten dat we nog meer moesten geven om wat plaatsen op te schuiven. Maar ook hier verliep het niet volgens plan en eindigden we met een gebroken differentieel. Hierdoor weer geen punten, enkel 2 teleurgestelde gezichten.

Onze 3de wedstrijd was de TBR Short Rally. Deze keer was het plan om uit te rijden, terug het vertrouwen in de wagen zoeken na 2 opgaves. We konden zonder problemen alle kp's uitrijden, na de voorlaatste ronde stonden we op de 4e plaats. Voor we de laatste ronde starten zagen we dat we op 19.7 seconden stonden van de 3de plaats. We wisten dat het moeilijk ging zijn om deze kloof dicht te rijden op slechts 2 kp's van samen 13km. Op de voorlaatste kp verkleinden we de kloof tot op slechts 2 seconden, wat wou zeggen dat de laatste kp beslissend was om een podiumplaats te halen of niet. Op de laatste kp waren we 1,7 seconden trager en werden we 4de op slechts 3,7 seconden van een podiumplaats.

Onze 4de wedstrijd werd de Rally Van Staden die volledig vernieuwd werd door het toevoegen van een nieuwe kp. Voor de eerste keer reden we op slicks die we eens mochten uitproberen van MICA Autosport. De slicks bevielen beter dan gedacht en ook hier reden we telkens hele mooie tijden in de klasse. 1x 3de tijd, 8x 2de tijden en 3x een 1e tijd. Dit waren ook onze eerste scratches in onze prille rallycarrière. We konden zelfs een 33ste tijd rijden algemeen op de nieuwe kp met onze Citroën Saxo 1.6l 16v. We eindigden deze wedstrijd ook op een 2de plaats waar we heel tevreden mee waren.

Onze 5de en laatste wedstrijd werd de Hemicuda rally. Vorig jaar reden we deze ook en behaalden we een mooie 3de plaats. Dit jaar werd het een tweedaagse rally. Het plan was om beter te doen dan  vorig jaar. De zaterdag stonden de verkenningen en 2 avondproeven op het programma. Dit was ook onze eerste keer dat we reden in het donker. Onze plaats algemeen zou ook onze startplek worden de zondag. We reden de 2 proeven als 1 van de laatste wagens die over het parcours mochten. Tot onze grote verbazing reden we 2 scratches en waren we leider in onze klasse, 2c. Daarnaast stonden we op de 3de plaats in div 1-2 algemeen. Alsook waren we 64ste algemeen wat wil zeggen dat we als 64ste wagen tussen het zwaardere geweld mochten starten op zondag. Zondag reden we nogmaals 5 scratches in onze klasse en de rest top 3 tijden. We eindigden de Hemicuda rally op de eerste plaats in onze klasse. Onze eerste overwinning in klasse 2c en als kers op de taart ook de 3de plaats in div 1-2 algemeen. Dit was nog maar onze 8ste wedstrijd die we gereden hebben. We konden dus met glans ons seizoen afsluiten en kijken uit naar seizoen 2023!
Hierbij wil ik ons service team MICA Autosport bedanken, supporters, sponsors en zeker mijn Co-piloot Arne Verduyn om me er doorheen te loodsen en de kalmte in de wagen te kunnen bewaren.

Enkele dank woordjes aan al onze trouwe sponsors waar we steeds kunnen op rekenen.

Tekst: Leander Sintubin
Foto's: Jan Pannekoecke