Ypres Historic Rally | Wedstrijdverloop

Met de Bernard Degroote Ypres Historic Rally viel het doek over het VAS rallyseizoen 2022. De wedstrijd, uiteraard voorbehouden aan de oudere wagens, zag veel nationale toppers op zoek naar de Ieperse glorie. In het VAS Historic kampioenschap diende de titel nog beslist te worden.

Paul Lietaer, in de cockpit van de Ascona 400 en bijgestaan door Wouter Knockaert, pakte zijn favorietenrol op van bij de aanvang. Hij ging vrijdag met de beste tijd op Boezinge naar het nachtelijke parc fermé op de leidersplaats. 

Maar de nacht bracht ook raad. Voor Pieter-Jan Maeyaert bijvoorbeeld die de zaterdagochtend domineerde met zijn BMW M3. Maar op Zonnebeke heerste Lietaer, en met enkele foutjes verloor Maeyaert de leiding en kon die niet meer bijhalen. Hij moest zich tevreden stellen met de tweede plaats. De strijd voor de laatste podiumtrede leek te gaan tussen Fredericq Delplace met de Porsche, de Opel Astra van Ludo Vitse en de Opel Ascona van Cedriek Merlevede. Het was een uitstekend rijdende Ludovic Vitse die aanvankelijk derde stond, maar een gebroken aandrijfas maakte een einde aan zijn wedstrijd. Daarna was het dan de beurt aan Fredericq Delplace maar hij ging van de baan op Boezinge. Zou de derde plaats dan naar Cedriek Merlevede gaan? Neen, want hij liet zich verrassen op Heuvelland en dat betekende dat de laatste podiumplaats alsnog naar Delplace en de Porsche ging.

De regionale titelstrijd

De strijd om de VAS Historic titel was uiteraard het andere belang dat speelde in deze wedstrijd. Met de nationale toppers, die niet geklasseerd werden in de VAS tussenstand, was het in Divisie 4 (de Oldtimers) een zaak van Claude Debue en Koen Verhaeghe. Dat werd een rechttoe-rechtaan duel aangezien beiden in dezelfde divisie 4 en dezelfde klasse H3 aantraden. Debue gaf de Opel Ascona gelijk de sporen en sloot de vrijdagproef af op 27 seconden van de leiders, maar wel op een zevende plaats algemeen. Koen Verhaeghe, dat weten we al langer dan vandaag, speelt op regelmaat. In het donker gaf hij met de Escort van bij aanvang 20 seconden toe op Debue en besloot de vrijdag als 17de algemeen. Maar ook op zaterdag (overdag) was er weinig kruid gewassen tegen Debue, die geregeld de top 7 indook en zijn voorsprong op Verhaeghe gestaag zag groeien. Het uitvallen van Vitse en de schuiver van Merlevede brachten hem in de eindfase nog naar de voet van het podium. Koen Verhaeghe besloot mooi als negende maar dat was onvoldoende om de titel mee naar huis te nemen.

Er waren natuurlijk ook nog de Youngtimers of de Divisie 5. Hier moeten we eerst de rijders die niet in aanmerking komen voor het kampioenschap ter zijde laten. Alzo moesten we kijken naar Glenn Lambert en Kristof Vanoverberghe, die aan de kop stonden na zes regionale rally’s met de zeer herkenbare Opel Kadett GSi. Ze hadden de punten, ze kwamen in aanmerking, maar... ze stonden niet aan de start in Ieper. Dus kwam het neer op een duel tussen voormalig VAS-kampioen Koen Beyne, die helemaal terug vooraan meedraait op de Peugeot 309, en Mathieu Vandoolaeghe, met de eigenzinnige Mercedes 190. Hier kregen we een strijd die niet zo eenduidig was als de beslissing in Divisie 4, want beide heren kwamen uit in een aparte klasse. 

De bonus in de divisie zou de uitkomst moeten brengen want, in afwezigheid van Bram Fonteyne was Vandoolaeghe de enige gegadigde in klasse H8, terwijl Beyne, bij ontstentenis van Glenn Lambert, de enige was in klasse H7. Vandoolaeghe startte indrukwekkend, klokte als zesde af in de showproef op vrijdag, en nestelde zich vanaf de zaterdagochtend in de top 10 algemeen, en belangrijk, telkens voor Beyne. Een zesde plaats in het algemene klassement aan de finish, een tweede plaats in de Divisie 5 en de zege uiteraard in de klasse, het was allemaal zeer indrukwekkend... maar onvoldoende voor Vandoolaeghe om de titel te grijpen. Koen Beyne kwam immers aan de start in Ieper met een voorsprong van 14 punten en na de finish bleken zowel Vandoolaeghe als Beyne 66 punten te hebben verzameld, en dat betekende dat Koen Beyne met de VAS titel in de Divisie 5 naar huis ging.

Paul Lietaer, winnaar Ypres Historic Rally

“Ik zie niet meer zo goed in het donker, dus ik nam geen risico’s op Boezinge. Het was heel verraderlijk en glad op de proeven. De eerste proeven was de BMW [JP Maeyaert] sneller, maar in Zonnebeke heb ik me eens schrap gezet. Het was een perfecte dag. Deze ochtend was PieterJan Maeyaert twee keer sneller. Daarna stak ik een tandje bij. In Boezinge schoof ik in een modderige rechtse even bijna van de baan, maar op precies dezelfde plaats ging ook Pieter-Jan Maeyaert rond. Vanaf dat moment kon ik controleren. Ik heb me geamuseerd op deze mooie proeven en de organisatie was weer uitstekend. Kortom, een mooi weekend!”

Wedstrijdanalyse

Organisatie:    Superstage vzw.
Datum:            25 en 26 november 2022
Overzicht:       afsluitende manche van het regionale VAS-kampioenschap
                        historic rally en de diverse provinciale kampioenschappen.
Deelnemers:   38, geklasseerd: 27
Meteo:            guur, nat en herfstig
Parcours:        wedstrijd met rallycentrum op de Grote Markt in Ieper,
                       met op vrijdag de korte KP Boezinge en
                       zaterdag twee lussen van drie proeven (Boezinge, Zonnebeke en Heuvelland)
                       en een lus van twee proeven (Heuvelland en Zonnebeke),
                       voor een totaal van 285,91 km waarvan 83,96 km aan klassementsproeven
Koplopers:     KP1: Lietaer-Knockaert;
                       KP2-KP3: Maeyaert-Dewulf;
                       KP4 t.e.m. KP9 (finish): Lietaer-Knockaert


Persbericht
Foto's: Jan Pannekoecke