64e Legend Boucles @ Bastogne | Christophe en Peter Panis | CELOPI Racing

 


Sinds oktober speelde het idee om samen met vader Peter deel te nemen aan de Legend Boucles te Bastogne. Aangezien hij rond nieuwjaar net zijn vervroegd pensioen mocht inzetten leek het mij een toffe en unieke uitdaging om dit samen aan te gaan. De nodige regelingen werden getroffen want er kwam wel wat bij kijken (medische keuring, licentie aanvragen, een rallyoutfit vinden…) en daarnaast diende natuurlijk nog een geschikte wagen gevonden te worden. Daar het om een groot evenement gaat (lees veel koerskilometers) waren de meeste auto’s financieel onhaalbaar om te huren maar via Joffrey Sohet kwam een leuke Peugeot 205 GTI op mijn pad en besloot ik om hier 100% voor te gaan.

Met behulp van enkele enthousiaste sponsors, waarvoor nogmaals dank, konden we zo op donderdag voor de rally richting Bastogne trekken. Na een kennismaking met de wagen en de nodige keuringen waren we klaar om op vrijdag een lange dag te verkennen: niet zo evident voor piloot en een debuterende copiloot want het parcours was prachtig maar zeker niet gemakkelijk! Vooraf hadden we dan al basisnota’s opgemaakt voor het zondaggedeelte waarvoor enkel mocht verkend worden via onboardbeelden van de organisatie. 

Vrijdagavond was er nog de parade waar zo’n 240 wagens gepresenteerd werden in de winkelstraat van Bastogne, een bijzonder populaire en sfeervolle avond!

Zaterdagmorgen was het dan zover, de rally schoot uit de startblokken met een prachtige proef in La Roche. Het was wat wennen aan de wagen en aan het lezen van de nota’s maar al bij al verliep het goed. We merkten wel dat de Peugeot weinig overschot had op de steile stukken bergop maar dat maakte de pret er niet minder om. Tijdens het wachten voor de tweede proef konden we wat bijpraten met andere piloten en enkele supporters. Ook deze rit verteerden we goed en vanaf de derde proef begonnen we echt in ons element te komen. Schitterende trajecten en enkele leuke handremacties zorgen voor een smile op onze gezichten. Halverwege de dag hadden we met de nodige marge gereden en geen fouten gemaakt. Leuk extraatje was de sympathieke ontmoeting met Tom Boonen, die met z’n Porsche na het vervangen van de koppeling plots vlak voor ons startte. Toen de tweede ronde startte werd het al snel donker en begon het hier en daar te misten. Dit maakte het rijden en navigeren nog een stuk moeilijker. Tevens moest er wat gespeeld worden met de verstralers: enerzijds omdat we anders niets zagen in de mist maar anderzijds om dat de alternator het soms lastig had in trage situaties daar de lichten iets te veel energie vroegen van de wagen. Net op het moment dat we dachten om de dag rustig uit te rijden kregen we helaas te maken met brute pech vlak voor de laatste rit. De koppelingspedaal schoot door en konden dus niet meer schakelen: opgave en terug richting het servicepark. De crew onderzocht de wagen en we hoopten dat het enkel de kabel zou zijn zodat de proeven op zondag, waar we toch ook naaruit keken, nog konden gereden worden. Een laat bericht vanuit het servicekamp bevestigde echter teleurstellend dat er meer aan de hand was en dat het euvel niet kon hersteld worden. Een domper op de feestvreugde, maar nadat het even kon bezinken waren we vooral dankbaar en trots op ons vaderzoon-avontuur. We zullen hier beslist nog lang van nagenieten.

Graag een woordje van dank aan iedereen die ons geholpen heeft om te kunnen deelnemen aan dit prachtige evenement.


Persbericht
Foto's: Jan Pannekoecke