51e Station Le Seau Monteberg Rally 2023 | VAS | Nabeschouwing

Zondag 7 mei was in zekere zin een bijzondere dag binnen de autosport en dan al zeker binnen de familie Verstappen want op het stratencircuit van Miami, in de VS, won zoon Max de Grand Prix. Maar enkele uren eerder al won vader Jos in West-Vlaanderen zijn allereerste rallywedstrijd. Dit is zeker een pagina waard in het grote autosportboek.

De situatie in West-Vlaanderen werd al duidelijk vanaf de ochtend want het parcours lag er nat en mistig bij. Dat brak sommigen al snel zuur op en het bracht de wedstrijd vlug tot zijn essentie, t.t.z. een duel tussen de lokale held Davy Vanneste in de VW Polo GTI R5 en voormalig F1-ster en autosport Jos “The Boss” Verstappen.

Bij de pechvogels van het eerste uur vinden we Steve Becaert, die al in de eerste bocht van de eerste proef naast de baan sukkelde met de Ford Fiesta R5 en al meteen een kruis mocht maken over al zijn ambities. Jos Verstappen, bijgestaan door Renaud Jamoul, toch wel een van de beste co-piloten in Belgiƫ, trok meteen in de aanval, met de beste tijd op de opener in Dikkebus. Met Gert-Jan Kobus even later in de fout en met de opgave van de Evo X van Boon, leken de zaken alvast in de richting te gaan van Verstappen. Voor Davy Vanneste was het even opletten. Na een foutje van Verstappen was het Vanneste die aan de leiding ging terwijl Jos vooral de Porsche van Andy Lefevere in het oog hield. Vanneste leek de rally te controleren en Verstappen was vooral opgetogen over de komende regen, want dat zou vooral voor de achterwielaangedreven Porsche een probleem vormen.

Jos bleef echter de zweep erop leggen en dat betekende hommelesvoor Davy, die tegen een straftijd van 10 seconden aankeek wegens een te vroege start op KP3. In een poging zijn zege veilig te stellen in de laatste twee proeven liet Vanneste zich verrassen op een kletsnat parcours en ging in de fout op de slotproef en juist daar was Verstappen precies 9,5 seconden sneller. Er kwam een nog nooit vertoonde finish want Jos Verstappen en Davy Vanneste haalden de exact zelfde totaaltijd. Het reglement zegt dat in dat geval de overwinning gaat naar de rijder die de snelste tijd reed op de eerste proef, en dat was... Jos Verstappen. Voor Jos “The Boss” werd het zijn allereerste overwinning in de rallysport.

Er was uiteraard ook nog een Historic luik aan de wedstrijd. Daar leek het ook snel te gaan naar een duel tussen PJ Maeyaert op BMW en Paul Lietaer op Opel Ascona nadat Stefaan Stouf (motor) en Bjorn Syx (electrische problemen) moesten opgeven. Maar Lietaer reed nog de band van de velg, maakte een klein uitstapje en diende op de proef de band te verwisselen. Zijn kansen leken verkeken. Maar “The Best of the West” stormde in de resterende proeven nog naar voren, en zette Lode De Keyser met de Porsche opzij voor de winst bij de oldtimers in de Divisie 4. De zege bij de Historics in het algemeen was voor PJ Maeyaert, die met de BMW M3 de gehele dag de zaken beheerste en die ook gemakkelijk de Divisie 5 Youngtimers won. Geven we nog even mee dat Stefaan T’Joens met de Evo X een comfortabele zege haalde in Divisie 1-2. 


Jos Verstappen, winnaar van de Monteberg Rally

“Ik had het echt niet meer verwacht, want Davy reed de ganse dag bijzonder sterk. Hij weet natuurlijk als geen ander waar hij diep kan gaan en kan snijden, dat hebben wij natuurlijk niet. De laatste proef lag er nog bijzonder verraderlijk bij. Davy ging in de fout op dezelfde plaats waar wij deze ochtend even van de baan gingen. Deze overwinning doet enorm veel deugd, want ik moest om gezondheidsredenen bijna drie maanden noodgedwongen aan de kant blijven. We zijn klaar om aan onze campagne te beginnen. In de Sezoensrally zijn we er weer bij!”


Davy Vanneste, tweede in de Monteberg Rally

“Natuurlijk is dit heel zuur. Ik heb me laten verrassen, maar ik heb ook veel moeite met die straftijd wegens een jumpstart. Na die 10 seconden straftijd zouden we nog net genoeg over gehad hebben. Maar ik vind het toch vreemd want ik vind dat ik altijd al veel te lang wacht om te vertrekken aan de start, net om dit probleem te vermijden. Maar goed, we hebben een sterke rally gereden, dat is het positieve dat ik moet onthouden.”


Persbericht
Foto's: Jan Pannekoecke