Tijs Coppens en Michaël Casaer | 12e Rally van Staden | VAS | 2C


Staden ’23 , is zoals elke rally dit jaar, onbekend terrein voor ons. 
De wagen kwam wat gehavend uit de 12u van Wervik, het koetswerk werd vakkundig hersteld door onze sponsor Jo , maar ook de ophanging verdiende de nodige aandacht.
Voor aanvang van de rally gaf ik al aan Michaël dat de auto heel goed aanvoelde, een verklaring hiervoor heb ik niet.


Na een geslaagde voorbereiding en verkenning, stonden we zondag met de nodige spanning klaar in het servicepark. De wagen werd uit parc fermé gehaald onder natte omstandigheden.
Bij PhilCars , die opnieuw de service verzorgde, raadde men ons aan om vooraan op regenbanden en achteraan op semi’s te starten. Zo gezegd, zo gedaan. 
De eerste ronde werd op deze manier afgewerkt, met respectabele tijden tot gevolg. Hier en daar wat krap in de remzones en zoeken naar tractie na het nemen van een bocht, maar al bij al een heel fijn gevoel.
Toen we terug in de service arriveerden, begon het hard te regenen, 4 regenbanden en op naar de 2e ronde. Voor KP4 kregen we een normtijd. Ondanks de heel natte omstandigheden konden we op KP6 onze tijd verbeteren. 
Voor de 3e ronde werd opnieuw voor volledige regensetup gekozen omdat er een bui aankwam, maar van regen was geen sprake..  Ondanks de verkeerde keuze konden we alsnog mooie tijden klokken, op KP9 draaiden we de 4e tijd in onze klasse. 
Voor de laatste ronde kozen we zonder twijfelen voor de semi-slicks, wat resulteerde in een heel ander rijgedrag van de wagen, later kunnen remmen, vroeger op het gas, meer snelheid meedragen doorheen de bocht …


KP12 werd helaas nog geannuleerd door een sortie, maar positie gewijs lag alles zo goed als vast.
Voor het eerst dit jaar konden we binnenkomen als 4e in onze klasse. Rekening houden dat enkele kanshebbers op het podium helaas hadden moeten opgeven. 
Uiteraard zijn we heel tevreden met deze positie , en ook de 63e plaats algemeen is niet slecht voor onze kleine Saxo !
Binnen een kleine 3 weken staat onze voorlopig laatste wedstrijd dit jaar op het programma, de Omloop van Vlaanderen. We hopen de goede vibes van Staden mee te nemen naar Roeselare , en op deze manier een unieke ervaring op te doen !


Bij deze wil ik ook nog eens het knappe werk van Michaël als co-piloot benadrukken! Pushen waar ik wou inhouden, mij intomen waar ik te rap aankwam, chapeau!
Merci aan alle supporters langs het parcours!
Ook dank aan Philcars voor de service en de dames voor de catering !

Tekst: Tijs Coppens
Foto's: Jan Pannekoecke en Francis Plesier