Notredame Stefaan en Ramboer Steven | Ardeca Ypres Rally - Div 1 | Renault Clio RS Ragnotti | NAT2


Nu het stof van de hoogmis van het Belgisch rallykampioenschap wat is neergedaald maken ook wij onze balans op van de Ypres rally 24. Voor Stefaan was het een tweede opeenvolgende deelname met de Renault Clio Groep N en wederom mocht hij na een geslaagde Ypres rally het eindpodium oprijden. 

We begonnen goed maar met toch enige reserve aan de proef van Vleteren. We keken uiteraard voornamelijk naar onze klasse aangezien onze Clio uiteraard niet kan vergeleken worden met de clio's uit de RC3 - 4 - 5 klasses.
Ook binnen onze klasse stonden een C2 Super1600, BMW compact groep A en enkele Fiesta's R200 aan de start met een sequentiele bak die uiteraard ook geen vergelijk zijn met een clio groep N. 

Dus we keken er vooral naar uit om na deze mannen de hoogst mogelijke eindnotering te laten optekenen. Aangezien Stefaan meestal een trage starter is waren we tevreden met een 5de tijd op 7 in onze klasse op Vleteren. Het was trouwens exact een jaar geleden dat Stefaan de Clio nog in een rally had bestuurd. 

Westouter konden we de vierde tijd laten optekenen en ik voelde dat het ritme er in begon te zitten. We konden een kleine 10 seconden nemen op onze klassegenoten en stoten door naar plaats 4 in de klasse NAT2. 

Ook op Mesen klokten we als 4de af in de klasse maar dit keer konden we de proef meer dan een halve minuut sneller afwerken dan onze klassegenoten die achter ons stonden zodat we de 4de plaats steviger vasthadden. Al hadden we even een warm moment op het einde van de proef. We hadden voor opgesneden slicks gekozen aangezien we toch nog wat vet hadden verwacht op de proeven tijdens de eerste ronde maar dat was niet het geval. Op deze langere proef liep de temperatuur in de banden daardoor op waardoor de wagen wat onstabiel werd naar het einde van deze proef en we even een coupure op 2 wielen namen. Het moet gezegd dat de coupures ook veel dieper werden na verloop van de wedstrijd door de vele regen van de voorbije maanden waardoor de bermen er op bepaalde plaatsen vrij zacht bij lagen en daardoor steeds dieper werden. Ook op Zonnebeke reden we een regelmatige proef met nogmaals een 4de tijd in de klasse. 

Op de service werd de auto nagekeken door Pitstop Racing Events en we konden opnieuw de baan op met slicks die niet opgesneden waren. Die bleek een betere keuze tijdens de tweede ronde. We schoven in de tweede ronde 1 plaats op in het klassement en bleven gans de tweede ronde derde tijden draaien in de klasse. De BMW van Pitillioen verdween van de tabellen waardoor we een plaats opschoven naar rang 3. 

Op zaterdag bleven we gans de dag 3 - 4 - 5de tijden rijden want de verschillen in de stand waren op vrijdag reeds gemaakt en we hadden meerdere minuten achterstand op plaats 2, de super 1600 van Bannister, en meerdere minuten voorsprong op plaats 4. Wat ons deed besluiten om een strak tempo aan te houden maar geen onnodige risico's te nemen. 

Al hadden we op de proef van Zillebeke toch een zeer warm moment. Na een coupure net voor het bos kreeg Stefaan de Clio niet meer op het asfalt in eerste instantie. We reden zo'n 50 meter door de gracht en gelukkig kreeg de voorband grip en belandden we niet in de gracht. Deze waarschuwing indachtig deden we het bos met de nodige marge.
Op de voorlaatste proef hebben we ook nog even het voetje moeten lichten omdat de benzine bijna op was. Het Q8 station zat zonder benzine bij de laatste refueling en de naald in de Clio stond al vrij laag na 2/3 op de proef van de Kemmelberg.
Na contact op de verbinding met Boudewijn Baertsoen werd ons toegezegd dat we onderweg naar Dikkebus konden tanken zodat we alsnog als derde in de klasse NAT2 over het eindpodium mochten rijden. 

We zijn zeer tevreden met dit resultaat aangezien wij dit vooraf als het hoogsthaalbare resultaat achten. Na een Fiesta R200 en een C2 super 1600 is dit voor een Clio Groep N zeker een goed resultaat te noemen.