19de Short Rally van Kasterlee | VAS | Voorbeschouwing


De Short Rally van Kasterlee is een organisatie van de nationale renstal R.T. Titanic en wordt traditioneel gehouden in het laatste weekend van augustus in Kasterlee. 

De wedstrijd, op 25 augustus, is de zevende manche voor het Vlaams regionaal rallykampioenschap van de VAS. De Short Rally van Kasterlee hoeven we niet meer aan te prijzen. Het evenement staat bol van de tradities. Het is nog de enige rallywedstrijd in de provincie Antwerpen en het is al even traditioneel een Hollands feestje, met heel wat Nederlandse rijders die de oversteek naar België maken. De compacte uitvoering van de wedstrijd, met de gezellige centrale tent als zenuwcentrum voor rijders (servicepark) en publiek, maakt de wedstrijd zeer geliefd. Dat zal ook deze editie geweten hebben want de deelnemerslijst zit helemaal vol. Om alles organisatorisch behapbaar te maken worden er maximaal 90 wagens toegelaten tot de start.

Net al de vorige edities is er ook nu een te duchten contingent aan Nederlandse deelnemers. Wat te denken van Roger Hodenius en Richard Pex, beiden in een Skoda Fabia RS, en tevens noorderburen die de Vlaamse competitie en ook Kasterlee goed kennen. Zij mogen zonder enige aarzeling bij de favorieten worden gerekend. Nog meer topklasse R5 wagens zijn er voor Stefan Ter Reehorst (Ford Fiesta R5) en Martin van Iersel (Hyundai i20 Rally 2). Daarnaast is er ook de niet te onderschatten Lancer Evo van Hein Jonckers en uiteraard Mats van den Brand, die zoals steeds een uiterst krachtige BMW E36 M3 zal meebrengen. Wat stellen de Belgen daar tegenover? Steve Bécaert (Lancer EVO X) en Paul Allerts (Lancer EVO IX) kunnen zeker het Nederlandse feestje komen verstoren, maar of zij een Nederlandse overwinning kunnen verhinderen is een andere vraag. Ook is er nog de Porsche 911 GT3 van stuurkunstenaar Gunther Monnens en als het weer meezit, dan is hij een factor om rekening mee te houden in de Kempen!


Naast het gevecht om de zege in het algemeen klassement, zal er ook in alle klassen en divisies strijd worden geleverd om de punten in het VAS klassement. Anderen kunnen dan weer van deze gelegenheid gebruik maken om hun deelname “buiten de provincie” te laten noteren. Een mooi deelnemersveld in een gezellige rally, hopelijk met mooi weer en … tenslotte in de Kempen. Alleen rest er enkel nog uw aanwezigheid als toeschouwer! U kan dan alvast proeven van de sfeer voordat er volgend jaar met de 20ste uitgave, een verjaardagseditie komt. 

Eén jaar geleden: Erik Van Loon niet te pakken

Erik Van Loon en Hein Verschuuren maakten met de Subaru S14 WRC een jaar geleden hun favorietenrol waar. De zege was echter niet onbevochten want ze dienden een wedstrijd lang weerwerk te bieden aan een ontketende Mats Van den Brand en zijn BMW M3. Jonas Langenakens, die de Belgische eer moest redden met de Mitsubishi Lancer Evo 7, strandde op een derde plaats. De wedstrijd verliep onder wisselende weersomstandigheden, wat ideaal was voor de zeer efficiënte Subaru S14 WRC van Erik Van Loon die tot halfweg de wedstrijd echter niet voorbij Mats van den Brand en zijn BMW geraakte. Daarna nam Van Loon het over en een defecte brandstofpomp in de allerlaatste proef bezegelde het lot van de BMW. Als we alles wel beschouwen, is het scenario van 2023 perfect te herhalen dit seizoen. Afwachten maar!

SHORT RALLY KASTERLEE

Wanneer:             zondag 25 augustus 2024
Wie:                     R.T. Titanic Kasterlee v.z.w. Gustaaf C. De Bruynestraat 23, 2275 Poederlee
Wat:                     Wedstrijd tellende voor het VAS regionale kampioenschap rally,
                            rallysprint en historic rally en de diverse provinciale kampioenschappen (PAK).
                            Er worden vier lussen gereden van twee proeven (Reties Heike en De Hese)
                            voor een totaal van 68 kilometer aan klassementsritten
Waar:                  wedstrijdcentrum aan de grote tent bij Straaleind 10 in 2460 Kasterlee
                            met om 8u27 de start van de eerste wagen.
Info:                    Kristof Verhoeven, kristof@titanic.be
                            www.titanic.be


VAS Rally-Rallysprint KALENDER 2024

  • 17/03/2024 Short Rally van Moorslede
  • 05/05/2024 Rally van de Monteberg
  • 26/05/2024 ORC Rally
  • 15/06/2024 Rally van Wervik
  • 07/07/2024 Short Rally TBR
  • 11/08/2024 Rally van Staden
  • 25/08/2024 Short Rally Kasterlee
  • 19-20/10/2024 Hemicuda Rally
  • 09-10/11/2024 Rally Zuid-Limburg
  • 16-17/11/2024 6 Uren van Kortrijk