Belgian Westhoek Classic op 20-21.09.2024



Het vervolg van de Marathon Challenge van de Vlaamse Autosport-federatie is er vrijdag 20 en zaterdag 21 september met de Belgian Westhoek Classic. Maar er is meer, want deze jaargang 2024 wordt een unieke editie die 20 jaar Belgian Westhoek Classic viert!
Bjorn en Jens Vanoverschelde, samen met Rudi Opdenakker en het hele team, startten al enige tijd geleden met de voorbereiding.
De moeilijkheid schuilt in het feit dat deze editie niet alleen bijzonder dient te worden, maar ook nog eens zo budgetvriendelijk en toegankelijk moet worden. Organisatorisch werd er een en ander gestroomlijnd en een partner (Trailerverhuur België) werd binnengehaald, waaraan een aparte Steerwheel Trophy ‘by Trailerverhuur België’ werd verbonden.
Voor deze 20ste verjaardag werd er teruggekeerd naar de roots van het evenement. Op vrijdagavond gaat het van de Grote Markt in Ronse naar het centrum van de Westhoek, Ieper, voor de traditionele avondetappe. Op zaterdag wordt het grootste deel van de wedstrijd afgewerkt. De finish is er in Ronse op zaterdagavond rond 18u. Op het menu prijken regelmatigheidsproeven die de geschiedenis van de Belgian Westhoek Classic gemarkeerd hebben.
De exacte locaties van de regelmatigheidsproeven blijven uiteraard geheim. Nieuw is een selectie van acht privé-domeinen, waar uiteenlopende afgesloten proeven (“tests”) werden uitgetekend, een idee dat ze leenden van regularity versie van de Roger Albert Clark Rally. Het parcours in zijn geheel, blijft trouw aan het idee van veel wedstrijdkilometers. Let wel, de proeven worden regularitytests, geen snelheidswedstrijden!
Een woordje dan nog over het parcours. Zoals gezegd wordt het een editie met veel competitiekilometers, weinig verbindingstrajecten en weinig ademruimte tussen de regelmatigheidsproeven, die werden aangevuld met de acht ‘tests’ op privéterrein en een ‘navigation test’. De wedstrijd is verdeeld in drie delen. Een eerste sectie van ongeveer 110 kilometer vormt de traditionele avondetappe ‘uit de oude doos’, op vrijdag. Veel ‘timing points’, stoffige weggetjes, een licht glooiend parcours en een “test” met een heuse ‘jump’! De deelnemers zullen zich in alle geval niet vervelen... Zaterdag is het dan tijd voor de tweede sectie, van ongeveer 135 kilometer. Vanuit het startpark in Ieper gaat het met zes RT’s en vier “tests” terug richting Ronse. Na de ochtendetappe, waarin vooral de competitie centraal staat, wordt er een begin gemaakt van de derde en afsluitende sectie, goed voor een 240 kilometer en met een echte “navigatietest”: een kaartleesproef van 40 kilometer, op een stafkaart die wordt uitgereikt bij de start van de test.
Via enkele langere regelmatigheidsproeven, nog twee driving tests en een afsluitende regelmatigheidsproef keren de deelnemers terug naar Ronse, waar ze bij de finish o.a. door Willy Lux (winnaar24 uren van Ronse 1978) en door rallylegende Robert Droogmans
verwelkomd worden.
Sluiten we af met de deelnemers. Wie doet er mee? Wel... iedereen! Geen enkele classic- of regularityrijder, of navigator, wil dit evenement missen. Geven we toch nog even mee dat onder de 127 teams, we er 31 buitenlandse tellen.

Eén jaar geleden:

Coppée en Robert dominant in Classic.

Deflandre en Gengoux na nagelbijter in Expert
Met vertrek en aankomst in Ronse, een overnachting in Nijvel en een tussenstop in Couvin werd de Belgian Westhoek Classic 2023 ingedeeld in drie grote delen. Olivier Coppée en Pauline Robert toonden er zich met de Ford Escort oppermachtig in de klasse Classic. Coppée en Robert zagen zaterdagochtend Julie Kenis en Bjorn Clauw als leiders vertrekken na de vrijdagse avondlus. Echter, problemen voor Kenis en Clauw maakten dat bij aankomst aan de bossen van Couvin, de stand door elkaar was geschud. Olivier Coppée en co Pauline Robert gingen aan de leiding, bouwden hun voorsprong verder uit richting Ronse en kwamen na een foutloze rit als winnaars in Classic over de finishlijn.
In de klasse Expert wonnen Yves Deflandre en Baptiste Gengoux op Porsche. Zij leverden een lange en spannende strijd met de BMW van Guino Kenis en Anton Dupan. Eén enkele luttele seconde bleef het verschil tussen de zegekandidaten gedurende de hele namiddag en pas in de laatste regularityproef trokken Deflandre en Gengoux het laken naar zich toe. Zij wonnen met een verschil van vier seconden deze tweedaagse Belgian Westhoek Classic!




VASAF MARATHON CHALLENGE 2024
27/01/24 Ronde door Vlaanderen
02/03/24 Rac de Pair
30-31/03/24 Trimard Classic
20-21/09/24 Belgian Westhoek Classic
16/11/24 Boucles de Charleroi


Deelnemers